7 tips voor een gastvrije bedrijfscultuur

rendered

7 Tips voor een gastvrije bedrijfscultuur.

We zitten met z’n allen in een bizarre situatie. Covid-19 regeert. Die stip op de horizon is nog niet zichtbaar, terwijl het water tot aan de lippen komt bij menig bedrijf.   

Is jouw bedrijf op dit moment gesloten vanwege de maatregelen i.v.m. de coronacrisis? Dan is het des te belangrijker om te investeren in een gastvrije bedrijfscultuur. Want jij wilt je goede en loyale medewerkers terug zodra je de deuren weer mag openen. Toch? 

Succesvolle bedrijven hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal een gastvrije bedrijfscultuur.

Streef jij ook naar succes? Geef dan prioriteit aan het investeren in een gastvrije bedrijfscultuur door tijd en energie in je medewerkers te steken.

Software versus hardware

Gastvrijheid kun je zien als de software van je bedrijf. En producten, processen, inrichting, systemen e.d. als de hardware. Gastvrijheid draagt, in mindere mate, ook bij aan de hardware. Een stoel in een restaurant die lekker zit, draagt bij aan jouw comfort.

Wij ondernemers zijn vaak geneigd sneller te investeren in hardware, dan in software. De inrichting van je bedrijf veranderen is immers makkelijker dan je medewerkers te trainen in het creëren van bijzondere ‘guest experiences’. Echter, hardware kost bakken met geld en software kost bijna niks! …of beter gezegd: het hoeft niet veel te kosten.

Daarnaast is het rendement van een investering in software (gastvrije bedrijfscultuur) vele malen groter dan een investering in (alleen) hardware.

Het moment van de waarheid

Ga na bij jezelf. Als je in een luxe hotel verblijft, waar je je niet welkom voelt door bijvoorbeeld de receptioniste die chagrijnig is, de conciërge een zucht slaat door je zware koffer en er niks wordt gedaan met je opmerking over je lauwe koffie… dan kom je hier nooit meer terug. En je vrienden, familie én vele onbekenden ook niet, nadat jij je frustraties over je ervaring rijkelijk geuit hebt, zowel offline als online.    

Maar stel hè! Je verblijft in een ietwat gedateerd hotel, maar je wordt met een oprechte glimlach welkom geheten door de conciërge die meteen aanbiedt om je koffer over te nemen. De receptioniste maakt al oogcontact terwijl je aan komt lopen. Door haar vriendelijke houding en oprechte lach krijg jij een goed gevoel. Ze vraagt – oprecht geïnteresseerd – hoe je reis was. Ze ziet in het systeem dat het je eerste verblijf is en ze voelt feilloos aan dat je behoefte hebt aan informatie over de faciliteiten van het hotel…  

Wat doet het met je als gast? Je wordt hier toch ontzettend blij van! Bewust en onbewust ga je meer spenderen dan je van plan was. Het geld is nu in een keer niet meer zo belangrijk, want je hebt het naar je zin. Je voelt je goed. Je hebt het verdient. En wanneer doe je dit nou? Hop, lekker ook nog een drankje aan de bar bij die vrolijke bartender, alvorens je een “klein” hapje in het gezellige restaurant gaat eten. You’re in such a good MOOD!

Tijd en energie

Een gastvrije bedrijfscultuur ontstaat wanneer elke medewerker de missie en visie van je bedrijf naleeft én gemotiveerd, gewaardeerd, gehoord en gezien wordt door jou én je collega’s. Daarnaast is het belangrijk dat je als leidinggevende verantwoordelijkheid geeft aan je team, ’empower’. Dit is een ontwikkelingsproces die nooit stopt. Het kost tijd en energie die je in je medewerkers moet willen steken. Gelukkige medewerkers zorgen voor gelukkige gasten.

Wordt jouw vuurtje aangewakkerd? Neem jij de tijd en heb jij de energie en het vertrouwen dat jij een verschil gaat maken? Pak dan nu pen en papier. Zoek een inspirerende plek op (op een bankje met uitzicht op een meer, op een boomstam midden in het bos, of op je comfy bank met relaxte muziek op de achtergrond. … of ga een rondje hardlopen. Laat je creativiteit de vrije loop. Schrijf alles op wat er in jou naar boven komt voor een nóg gastvrijere bedrijfscultuur.  

Tips waar je meteen mee aan de slag kan:   

Tip 1: Houd contact met je medewerkers en toon oprechte interesse. Bel ze en vraag hoe het met ze gaat. Stuur ze een handgeschreven kaartje met een persoonlijke boodschap. Dat je zijn/ haar stralende lach mist, zijn/ haar positiviteit en dat je hoopt hem/ haar snel weer terug te zien op de werkvloer o.i.d. Je hebt vast wel iets positiefs te zeggen over al je medewerkers. Zorg er wel voor dat het oprecht is. By Mar verkoopt kaartjes met teksten met een smoel, bestempeld door humor. Voor nog een leuke prijs ook.

Tip 2: Vraag jouw medewerkers naar de tips en tops van jouw organisatie. Hierdoor gaan medewerkers zich gewaardeerd en belangrijk voelen. Zij kijken met andere ogen naar jouw bedrijf dan jijzelf. En wellicht komen er cruciale tips naar voren waarover jij nog nooit hebt nagedacht. Zorg wel dat je over elke aangedragen tip een terugkoppeling geeft. Waarom een tip wel of niet wordt geïntroduceerd. Uiteraard is het ook goed om te horen waar je medewerkers erg over gesteld zijn: de tops. Een win-win situatie dus. 

Tip 3: Zorg ervoor dat collega’s onderling contact houden door online ‘games’ te organiseren bijvoorbeeld. Favoriete recepten, films en boeken uitwisselen werkt ook motiverend en inspirerend. Als je er zelf niet uitkomt of het groter wilt aanpakken, neem dan contact op met Else Baelde van THAT’S ELSE. Zij organiseert verrassende activiteiten die de werksfeer een enorme boost geven.

Tip 4: Vraag elke week of maand een medewerker om zich voor te stellen. Dit kan via de mail, via intranet of via je (interne) nieuwsbrief. Op deze manier leer je je collega’s op een andere manier kennen. Dit zorgt vaak voor empathie en het voorkomt vooroordelen… of neemt de vooroordelen weg.

Tip 5: Deel de mooiste quotes met elkaar. Deze quotes kunnen de levensmotto’s van je medewerkers zijn. Hebben ze die niet, dan is dit een mooi moment om erover na te denken. Print ze uit, lijst ze eventueel in en hang ze op een prominente plek. Of geef je medewerkers een lijstje en vraag ze hun levensmotto zelf in te lijsten. Nog leuker!

Tip 6: Deel je hobby’s met elkaar en wie weet blijken verschillende medewerkers dezelfde hobby te hebben, zonder dat ze het van elkaar wisten. Of steekt de één de ander aan met zijn/ haar gepassioneerde verhaal en heeft de ander er een hobby bij!

Tip 7: Maak met je team verschillende muzieklijsten (voor de ochtend, middag en avond) en speel die af op de zaak. Muziek heeft namelijk een diepgaande invloed op onze stemming en ons gedrag. Het gehoor is na de reuk het zintuig dat het nauwst verbonden is met de delen van onze hersenen die associaties en herinneringen reguleren. Geen wonder dat je na minder dan een seconde jouw favoriete nummer al herkent! Vervolgens brengt het je direct in een positieve staat middels een shot dopamine in het brein, aldus Consumatics. Wil je het boeiende e-boek “Sounds like Sales” ontvangen? Neem dan contact met mij op.

Hoe vertaal je deze tips naar de praktijk?

  • Plan een meeting in met je assistent en/ of supervisors;
  • Betrek ze bij je plannen en vraag ze om ook hun ideeën te delen;
  • Selecteer samen die acties waar jullie warm van worden;
  • Check wie welke actie wanneer wil uitvoeren (dat kan ook een medewerker zijn) en welke items of ondersteuning er eventueel voor nodig is;
  • Laat de uitvoerder er zijn/ haar eigen draai aan geven.

Blijf deze activiteiten het gehele jaar uitvoeren. Het is een continu proces. Wil je eens sparren over passende mogelijkheden binnen jouw organisatie? Ik hoor het graag!

Wat leveren ‘t het op?

Je team wordt geraakt, blijft gemotiveerd en betrokken bij je bedrijf.

Wij mensen hebben sociale contacten nodig om ons goed te voelen. Aangezien de meesten van ons (normaliter) vele uren per week aan werk spenderen, is het belangrijk dat we veel positieve energie van onze leidinggevende en collega’s krijgen. Hoe meer, hoe beter. Dat komt ten goede aan het welzijn van je medewerkers en daardoor ook aan je bedrijfscultuur.

Share Post:

Meer Blogs

Werkgeluk meten

Meet het werkgeluk van jouw medewerkers! Zeer tevreden en loyale gasten krijg je als jouw medewerkers gelukkig zijn.   Gelukkige medewerkers zijn ook nog eens productiever, gemotiveerder, loyaler en minder vaak ziek. Naast dat dit een positieve invloed heeft op de tevredenheid van jouw gasten, zorgen gelukkige medewerkers voor een beter financieel resultaat.    Hoe gelukkig zijn jouw medewerkers? Om dat te weten, moet je eerst het niveau van werkgeluk meten. Jouw medewerkers een vragenlijst laten invullen is een simpele en effectieve methode.   Een dergelijke vragenlijst is makkelijk op te zetten via Google Forms, geheel kosteloos. De vragen die

Een must read!

Een must read! “Employee Experience – Happy people, better business”, geschreven door Heleen Mes en Gea Peper. Dit boek werd genomineerd als managementboek van het jaar (2019). Een geüpdatete versie is onlangs verschenen (ivm de coronacrisis, hybride werken, remote leiderschap e.d.). Het belicht het gehele proces: van het eerste contact met een (potentiële) medewerker tot zijn/ haar vertrek. En zelfs daarna, zodat voormalige medewerkers ambassadeurs voor je organisatie zijn. Het boek geeft concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met het creëren van de beste employee experience, zoals hoe je:   Talentvolle medewerkers werft en behoudt Het werkgeluk van medewerkers vergroot

Chief Happiness Officer

Eén van jouw medewerkers aanstellen als Chief Happiness Officer Ooit van een “Chief Happiness Officer” gehoord?  Een Chief Happiness Officer (CHO) is een medewerker die zich bezighoudt met het stimuleren van het werkgeluk van medewerkers binnen een bedrijf YEAH! Dit is het eerste idee en tevens de eerste stap die ik met jullie wil delen om het werkgeluk binnen jouw bedrijf te verbeteren! Wekelijks deel ik ideeën met jullie die makkelijk te implementeren zijn en die direct bijdragen aan meer werkgeluk!  Waarom een CHO? Door de machtsverschuiving van werknemers t.o.v. werkgevers, is het voor werkgevers steeds lastiger om talentvolle medewerkers