Een compliment. Geef jij ze vaak?
Weet jij nog wanneer je voor het laatst een welgemeend compliment hebt ontvangen? Recentelijk of is het al wat langer geleden? Waarschijnlijk heeft dit compliment een behoorlijke indruk op je gemaakt en zorgde het voor een bijzonder goed gevoel.
1 maart is het “complimentendag”!
Deze dag draait om het geven van oprechte complimenten.
Hans Poortvliet heeft in 2003 – voor de grap – de Nationale Complimentendag in het leven geroepen. Inmiddels is Complimentendag een wereldwijd fenomeen. Mooi toch?
Een compliment geven
Wij Nederlanders zijn over het algemeen niet zo sterk in het geven van complimenten. Wij zijn er terughoudend in, omdat het vaak ongemakkelijk voelt. Als we bijzonder goed geholpen zijn door iemand, dan vertellen wij dit eerder aan een bekende van ons dan dat we het tegen de persoon zelf zeggen. Jammer. Al doen we het steeds beter.
Een compliment geven is juist zo leuk! Het zorgt voor de aanmaak van geluksstofjes in je lichaam. Ook bij de ontvanger van het compliment, maar ook bij de gever! Een ander blij maken, maakt jezelf namelijk ook blij.
Een paar tips voor het geven van een compliment:
Tip 1: Zorg ervoor dat je compliment altijd oprecht is en dus vanuit je hart komt, zonder bijbedoeling. Is dit niet het geval en geef je een compliment om maar iets te zeggen, dan prikt een ander daar meteen doorheen. Dit zorgt juist voor wantrouwen in plaats van vertrouwen.
Tip 2: Maak het persoonlijk! Zeg tegen de betreffende persoon wat je geraakt heeft of wat je waardeert in hem/ haar, zoals “Dankjewel dat je mij zo prettig geholpen hebt” of “Jouw positiviteit doet mij goed” of “Je hebt mij blij verrast” of “Dank dat je er voor mij was” of “Wat heb jij een bijzonder mooi jurkje aan” of “Wat zie jij er stralend uit”.
Tip 3: Geef regelmatig complimenten aan vrienden, familie, collega’s, buren en zeker ook aan onbekenden, zoals een taxichauffeur, een pakketbezorger, een receptioniste. Waardering naar iemand uitspreken, daar houden mensen van. Je creëert er ook een gunfactor mee. Voor wat je buren betreft, je bouwt dan aan een veiligere buurt doordat de sociale controle toeneemt. En mocht je onverwachts een helpende hand nodig hebben, dan kun je met een goed gevoel aanbellen bij je buren.
Tip 4: Schrijf je compliment op een kaartje of een papiertje. Als je het lastig vindt om iemand in de ogen aan te kijken en een compliment te geven, dan is dit een mooi alternatief.
Ik heb complimentenkaartjes laten ontwerpen (zie foto) door 100%Hilde, in het formaat van een visitekaartje. Perfect voor in je tas of telefoonhoesje, zodat je ze (bijna) altijd bij je hebt. Deze complimentenkaartjes zijn bedoeld voor jou om weg te geven aan een ander die jou een bijzonder gastvrij gevoel gegeven heeft. Dat kan de kassière bij je lokale supermarkt zijn, je kapster, de schoonmaakster, je buurman of bijvoorbeeld een medepassagier in de trein.
Een compliment ontvangen
Eerder zei ik al dat wij Nederlanders niet zo sterk zijn in het geven van complimenten. Maar het ontvangen van complimenten vinden wij nog veel erger! Tenminste, dat lijkt vaak zo. Want wij weten vaak niet wat we er mee aan moeten.
Krijgen we te horen dat we zo’n fantastisch shirtje aan hebben, dan wuiven we dat compliment het liefst weg met de woorden “Oh, dat is al heel oud” of “Ach, dat heb ik bij de [piep] gekocht en was maar €20,00”. Toen ik jaren geleden in Abu Dhabi woonde en werkte met meer dan 24 verschillende nationaliteiten, viel het mij op dat Libanezen echt sterren zijn in het ontvangen van complimenten. Zij danken je hartelijk voor je compliment. Altijd. Dat zouden we allemaal moeten doen.
Een compliment ontvangen doet zoveel goeds met je. Niet alleen voor jou persoonlijk (denk aan die geluksstofjes), maar ook voor het bedrijf waar je werkt. De motivatie krijgt een boost, de productiviteit stijgt en het stimuleert sociale interacties (waardoor je je EQ verhoogd!) hetgeen zorgt voor een goede teamspirit.
Een paar tips voor het ontvangen van een compliment:
Tip 1: Zeg gewoon “Dankjewel, wat leuk dat je het zegt” als je een compliment ontvangt. Dan krijg je er nog meer!
Als je een compliment niet accepteert en wegwuift, dan is dat minder leuk voor de gever en zal deze persoon in de toekomst minder snel weer een compliment geven.
Tip 2: Ervaar wat het met je doet en besluit om zelf ook eens wat vaker complimenten te geven.
Tip 3: Verbind nooit een commerciële actie aan het ontvangen van complimenten. Complimenten zijn niet te koop. Nooit.
Zo las ik op de site van een marketingbureau: “Start een actie waarbij je een goodiebag weggeeft voor elk compliment (review) dat je krijgt voor je salon.”
Er zijn verschillende bedrijven die dit een briljant idee vinden. Of vonden. Want ze zijn er hopelijk zelf achter gekomen dat dit de reputatie schaadt en op den duur zorgt voor omzetverlies. Werk aan een gastvrije bedrijfscultuur. Vraag hier vrijblijvend een gastvrijheidscheck van je organisatie aan en samen analyseren wij waar er ruimte voor ontwikkeling is. Niet ingewikkeld. Het is een kwestie van doen.
Laten wij wat meer complimenten geven!
Een compliment geven kost niks en het levert onwijs veel positiefs op. Iedereen in de wereld heeft dan ook toegang tot het geven van complimenten. Altijd en overal.
Het komt waarschijnlijk niet elke dag voor dat je uitzonderlijk goed geholpen wordt. Maar als je op een dag wél op een bijzondere en waardevolle manier geassisteerd wordt, geef dan een compliment of een complimentenkaartje.
Wil jij deze complimentenkaartjes ook bestellen om ze vervolgens door je medewerkers uit te laten delen? Neem contact met ons op.
Toch weer een mogelijkheid om de wereld wat meer op te vrolijken. En dat niet alleen op 1 maart!
0 Comments