Horecapersoneel nodig?

Klein formaat twee meiden duim omhoog

Horecapersoneel nodig?

7 tips om je vacatures te vullen:

Ervaar jij die hevige strijd om je roosters gevuld te krijgen?  

Door de coronacrisis duikelt het personeelstekort dit jaar naar een nieuw dieptepunt, blijkt uit cijfers van KHN en SVH. 

Eén op de 5 werknemers heeft de horeca het afgelopen jaar verlaten. Vóór de crisis waren er 460.000 mensen werkzaam in de horeca en op dit moment zijn dat er slechts 350.000. Dat terwijl er een kleine 4000 nieuwe horecazaken bij zijn gekomen in 2020.

Best een uitdaging dus om horecapersoneel te vinden!

Wat kun jij doen?

Tip 1: Vraag al jouw medewerkers of ze een vriend, vriendin, familielid, buur of kennis kunnen introduceren.

 • Geef je medewerkers een incentive als ze een geschikt persoon aandragen die ook na de proeftijd werkzaam blijft. Denk aan een diner voor twee: je huidige medewerker en je nieuwe medewerker, op kosten van de zaak. Maak het speciaal!

Tip 2: Plaats een post en/ of video op sociale media

 • Vraag je medewerkers om een video oproep te maken! Vinden ze verrassend leuk! Meteen een stukje teambuilding.
 • Laat ze de post en/ of video liken én delen.

Tip 3: Geef bedrijfspresentaties op Mbo-scholen in de buurt

 • Overtuig studenten van jouw interessante bedrijfsformule, waar de medewerker “Koning” is. Zeer tevreden medewerkers zorgen immers voor zeer tevreden gasten.
 • Neem één van je medewerkers mee om de Q’s van de studenten te beantwoorden.
 • Plant dat zaadje voor de lange termijn, presenteer dus ook op basisscholen en het voortgezet onderwijs.   

Tip 4: Self-service introduceren

 • Maak (ook) gebruik van QR-codes. Klik hier voor meer info.
 • Laat je gasten de bestelling plaatsen én meenemen bij de bar

Tip 5: Bied aantrekkelijke extra’s:

Realiseer je je dat werknemers volop keuze hebben waar ze willen werken. Aantrekkelijke extra’s kunnen de doorslaggevende factor zijn, zoals:

 • naast fulltime ook part-time mogelijkheden
 • bedrijfskleding waar je medewerkers zich goed in voelen
 • trainingen met enige regelmaat, zie aanbod.
 • gezond en gevarieerd personeelseten
 • teamuitjes (wie van je team is creatief?)
 • personeelsdrankje(s) na werktijd (sluit zelf af en toe ook aan)
 • personeelsplanner app, zoals Horeko, booq personeelsplanner, L1nda en Nostradamus (om zelf de beschikbaarheid aan te geven en een dienst ruilen wanneer gewenst).
 • Inwerkapp, zodat medewerkers zich op hun gemak kunnen voorbereiden (geeft rust en zelfvertrouwen). Klik hier voor mogelijkheden.
 • …en een kleine verrassing op Valentijnsdag, met Pasen, voor de zomervakantie, met Halloween, Sinterklaas, Kerst en op de verjaardag van je medewerker (hier scoor je punten mee!!!)

Tip 6: Uitzendbureaus

In noodgevallen kunnen uitzendbureaus voor horecapersoneel een oplossing bieden, zoals DOEN Horeca, Freejobz, L1nda, James Horeca.

Tip 7: Initieer cross training

 • Laat je medewerkers meedraaien op verschillende afdelingen binnen jouw bedrijf: keuken, bediening, afwas, schoonmaak, receptie e.d. Pieken kunnen op deze manier makkelijker opgevangen worden. Medewerkers leren elkaar ook nog eens beter kennen en de waardering voor elkaars werk is vaak groter (schept een band).

Vacatures gevuld?

Hoe behoud je je medewerkers? Een gastvrije bedrijfscultuur ontwikkelen en borgen is noodzakelijk om je medewerkers te behouden. Lees hier de praktische en eenvoudige tips.    

Share Post:

Meer Blogs

Werkgeluk meten

Meet het werkgeluk van jouw medewerkers! Zeer tevreden en loyale gasten krijg je als jouw medewerkers gelukkig zijn.   Gelukkige medewerkers zijn ook nog eens productiever, gemotiveerder, loyaler en minder vaak ziek. Naast dat dit een positieve invloed heeft op de tevredenheid van jouw gasten, zorgen gelukkige medewerkers voor een beter financieel resultaat.    Hoe gelukkig zijn jouw medewerkers? Om dat te weten, moet je eerst het niveau van werkgeluk meten. Jouw medewerkers een vragenlijst laten invullen is een simpele en effectieve methode.   Een dergelijke vragenlijst is makkelijk op te zetten via Google Forms, geheel kosteloos. De vragen die

Een must read!

Een must read! “Employee Experience – Happy people, better business”, geschreven door Heleen Mes en Gea Peper. Dit boek werd genomineerd als managementboek van het jaar (2019). Een geüpdatete versie is onlangs verschenen (ivm de coronacrisis, hybride werken, remote leiderschap e.d.). Het belicht het gehele proces: van het eerste contact met een (potentiële) medewerker tot zijn/ haar vertrek. En zelfs daarna, zodat voormalige medewerkers ambassadeurs voor je organisatie zijn. Het boek geeft concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met het creëren van de beste employee experience, zoals hoe je:   Talentvolle medewerkers werft en behoudt Het werkgeluk van medewerkers vergroot

Chief Happiness Officer

Eén van jouw medewerkers aanstellen als Chief Happiness Officer Ooit van een “Chief Happiness Officer” gehoord?  Een Chief Happiness Officer (CHO) is een medewerker die zich bezighoudt met het stimuleren van het werkgeluk van medewerkers binnen een bedrijf YEAH! Dit is het eerste idee en tevens de eerste stap die ik met jullie wil delen om het werkgeluk binnen jouw bedrijf te verbeteren! Wekelijks deel ik ideeën met jullie die makkelijk te implementeren zijn en die direct bijdragen aan meer werkgeluk!  Waarom een CHO? Door de machtsverschuiving van werknemers t.o.v. werkgevers, is het voor werkgevers steeds lastiger om talentvolle medewerkers