Horecapersoneel nodig?

Klein formaat twee meiden duim omhoog

Horecapersoneel nodig?

7 tips om je vacatures te vullen:

Ervaar jij die hevige strijd om je roosters gevuld te krijgen?  

Door de coronacrisis duikelt het personeelstekort dit jaar naar een nieuw dieptepunt, blijkt uit cijfers van KHN en SVH. 

Eén op de 5 werknemers heeft de horeca het afgelopen jaar verlaten. Vóór de crisis waren er 460.000 mensen werkzaam in de horeca en op dit moment zijn dat er slechts 350.000. Dat terwijl er een kleine 4000 nieuwe horecazaken bij zijn gekomen in 2020.

Best een uitdaging dus om horecapersoneel te vinden!

Wat kun jij doen?

Tip 1: Vraag al jouw medewerkers of ze een vriend, vriendin, familielid, buur of kennis kunnen introduceren.

 • Geef je medewerkers een incentive als ze een geschikt persoon aandragen die ook na de proeftijd werkzaam blijft. Denk aan een diner voor twee: je huidige medewerker en je nieuwe medewerker, op kosten van de zaak. Maak het speciaal!

Tip 2: Plaats een post en/ of video op sociale media

 • Vraag je medewerkers om een video oproep te maken! Vinden ze verrassend leuk! Meteen een stukje teambuilding.
 • Laat ze de post en/ of video liken én delen.

Tip 3: Geef bedrijfspresentaties op Mbo-scholen in de buurt

 • Overtuig studenten van jouw interessante bedrijfsformule, waar de medewerker “Koning” is. Zeer tevreden medewerkers zorgen immers voor zeer tevreden gasten.
 • Neem één van je medewerkers mee om de Q’s van de studenten te beantwoorden.
 • Plant dat zaadje voor de lange termijn, presenteer dus ook op basisscholen en het voortgezet onderwijs.   

Tip 4: Self-service introduceren

 • Maak (ook) gebruik van QR-codes. Klik hier voor meer info.
 • Laat je gasten de bestelling plaatsen én meenemen bij de bar

Tip 5: Bied aantrekkelijke extra’s:

Realiseer je je dat werknemers volop keuze hebben waar ze willen werken. Aantrekkelijke extra’s kunnen de doorslaggevende factor zijn, zoals:

 • naast fulltime ook part-time mogelijkheden
 • bedrijfskleding waar je medewerkers zich goed in voelen
 • trainingen met enige regelmaat, zie aanbod.
 • gezond en gevarieerd personeelseten
 • teamuitjes (wie van je team is creatief?)
 • personeelsdrankje(s) na werktijd (sluit zelf af en toe ook aan)
 • personeelsplanner app, zoals Horeko, booq personeelsplanner, L1nda en Nostradamus (om zelf de beschikbaarheid aan te geven en een dienst ruilen wanneer gewenst).
 • Inwerkapp, zodat medewerkers zich op hun gemak kunnen voorbereiden (geeft rust en zelfvertrouwen). Klik hier voor mogelijkheden.
 • …en een kleine verrassing op Valentijnsdag, met Pasen, voor de zomervakantie, met Halloween, Sinterklaas, Kerst en op de verjaardag van je medewerker (hier scoor je punten mee!!!)

Tip 6: Uitzendbureaus

In noodgevallen kunnen uitzendbureaus voor horecapersoneel een oplossing bieden, zoals DOEN Horeca, Freejobz, L1nda, James Horeca.

Tip 7: Initieer cross training

 • Laat je medewerkers meedraaien op verschillende afdelingen binnen jouw bedrijf: keuken, bediening, afwas, schoonmaak, receptie e.d. Pieken kunnen op deze manier makkelijker opgevangen worden. Medewerkers leren elkaar ook nog eens beter kennen en de waardering voor elkaars werk is vaak groter (schept een band).

Vacatures gevuld?

Hoe behoud je je medewerkers? Een gastvrije bedrijfscultuur ontwikkelen en borgen is noodzakelijk om je medewerkers te behouden. Lees hier de praktische en eenvoudige tips.    

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Meer Blogs

Een compliment. Geef jij ze vaak?

Een compliment. Geef jij ze vaak? Weet jij nog wanneer je voor het laatst een welgemeend compliment hebt ontvangen? Recentelijk of is het al wat langer geleden? Waarschijnlijk heeft dit compliment een behoorlijke indruk op je gemaakt en zorgde het voor een bijzonder goed gevoel. 1 maart is het “complimentendag”! Deze dag draait om het geven van oprechte complimenten.Hans Poortvliet heeft in 2003 – voor de grap – de Nationale Complimentendag in het leven geroepen. Inmiddels is Complimentendag een wereldwijd fenomeen. Mooi toch?  Een compliment geven Wij Nederlanders zijn over het algemeen niet zo sterk in het geven van complimenten.

7 tips voor een gastvrije bedrijfscultuur

7 Tips voor een gastvrije bedrijfscultuur. We zitten met z’n allen in een bizarre situatie. Covid-19 regeert. Die stip op de horizon is nog niet zichtbaar, terwijl het water tot aan de lippen komt bij menig bedrijf.    Is jouw bedrijf op dit moment gesloten vanwege de maatregelen i.v.m. de coronacrisis? Dan is het des te belangrijker om te investeren in een gastvrije bedrijfscultuur. Want jij wilt je goede en loyale medewerkers terug zodra je de deuren weer mag openen. Toch?  Succesvolle bedrijven hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal een gastvrije bedrijfscultuur. Streef jij ook naar succes? Geef dan