Chief Happiness Officer

1_CHO

Eén van jouw medewerkers aanstellen als Chief Happiness Officer

Ooit van een “Chief Happiness Officer” gehoord? 

Een Chief Happiness Officer (CHO) is een medewerker die zich bezighoudt met het stimuleren van het werkgeluk van medewerkers binnen een bedrijf

YEAH! Dit is het eerste idee en tevens de eerste stap die ik met jullie wil delen om het werkgeluk binnen jouw bedrijf te verbeteren! Wekelijks deel ik ideeën met jullie die makkelijk te implementeren zijn en die direct bijdragen aan meer werkgeluk! 

Waarom een CHO?

Door de machtsverschuiving van werknemers t.o.v. werkgevers, is het voor werkgevers steeds lastiger om talentvolle medewerkers aan te nemen en te behouden. Dit vraagt om verandering op de werkplek. Werkgeluk is belangrijker dan ooit! Jouw talentvolle medewerkers blijven langer bij je werken als ze geluk ervaren. Gelukkige medewerkers zijn ook nog eens veel productiever.

Het aanstellen van een CHO draagt bij aan het werkgeluk van jouw medewerkers!   

Wat maakt een goede CHO

Een goede CHO heeft de volgende kernwaarden:

  1. Gepassioneerd
  2. Loyaal
  3. Assertief
  4. Communicatief sterk
  5. Verbinder
  6. Integer
  7. Goede luisteraar
  8. Creatief
  9. Oplossend vermogen
  10. Proactief
Jouw ideale CHO kan een supervisor of medewerker zijn die voor een x-aantal uren in de week tijd besteed aan de CHO taken. Bijvoorbeeld: jouw supervisor heeft een fulltime contract voor vijf dagen. Eén van de vijf dagen heeft jouw supervisor een CHO-dag. Kijk hoe dat gaat. Spreek verwachtingen uit met elkaar. Check hoeveel ondersteuning de CHO nodig heeft. Reflecteer. En stuur bij waar nodig.  
 

Verantwoordelijkheden 

De verantwoordelijkheden van jouw CHO bepaal jij. Je zou ook kunnen voorstellen om de CHO zelf invulling te laten geven aan deze functie. Vrijheid doet wonderen! 

Essentieel is dat de CHO het huidige werkgelukniveau binnen het bedrijf inzichtelijk maakt, door bijvoorbeeld een enquête uit te (laten) voeren onder medewerkers. Je wilt immers weten wat het werkgelukniveau is op dit moment.    

De CHO draagt ideeën aan en stimuleert vooral ook collega’s om met inspirerende ideeën te komen. De CHO is uiteindelijk de aanjager van mogelijkheden om het werkgeluk te verbeteren. 

Verdere taken & verantwoordelijkheden kunnen zijn:

  • De missie & visie van jouw bedrijf visualiseren en herhaaldelijk delen met alle teamleden
  • Verwerken van ideeën en mogelijkheden in een actieplan, taken verdelen en opvolgen
  • Monitoren en analyseren van het werkgelukniveau

Ik raad aan om de CHO zoveel mogelijk acties over te dragen aan andere geïnteresseerde medewerkers. Bijvoorbeeld de organisatie van het jaarlijkse bedrijfsuitje; het organiseren van een verrassing op verjaardagen van collega’s e.d. Dit zorgt voor uitdaging, persoonlijke groei, motivatie, teambuilding en waardering, hetgeen wederom bijdraagt aan een verbetering van het werkgeluk!  

Let wel: het is niet de CHO die verantwoordelijk is voor het werkgeluk van jouw medewerkers. Daar is iedereen binnen je bedrijf verantwoordelijk voor. Belangrijk is dat je als leidinggevende altijd het goede voorbeeld geeft.   

Aanpak

Selecteer een medewerker die én aan de kernwaarden voldoet én super enthousiast is over de functie (naast wellicht zijn/ haar huidige functie)! 

Communiceer binnen je bedrijf dat er een nieuwe functie is toegevoegd en wie deze functie zal uitdragen. En laat vooral ook weten dat de acties uiteindelijk door het gehele team uitgevoerd ‘mogen’ worden. Maak er een feestje van!  

Tips

Om jouw CHO nog meer te inspireren, te motiveren en te ondersteunen kun je denken aan het volgende: 

  • maak jouw CHO lid van de Gastvrijheid in Bedrijf Community (waar kennis, ervaringen, inzichten en tools over gastvrijheid worden gedeeld).
  • geef het boek “Employee Experience” cadeau. Een boek over werkgeluk: precies wat de CHO nodig heeft!
  • inschrijven voor de nieuwsbrief van werkgeluknieuws.nl (bron van inspiratie!)
  • …en vraag je CHO waarmee je hem/haar nóg meer zou kunnen inspireren

Vervolg

Wekelijks deel ik ideeën met jullie om het werkgeluk te verbeteren. Mooie tips dus voor jou en je CHO! 
 

Share Post:

Meer Blogs

Werkgeluk meten

Meet het werkgeluk van jouw medewerkers! Zeer tevreden en loyale gasten krijg je als jouw medewerkers gelukkig zijn.   Gelukkige medewerkers zijn ook nog eens productiever, gemotiveerder, loyaler en minder vaak ziek. Naast dat dit een positieve invloed heeft op de tevredenheid van jouw gasten, zorgen gelukkige medewerkers voor een beter financieel resultaat.    Hoe gelukkig zijn jouw medewerkers? Om dat te weten, moet je eerst het niveau van werkgeluk meten. Jouw medewerkers een vragenlijst laten invullen is een simpele en effectieve methode.   Een dergelijke vragenlijst is makkelijk op te zetten via Google Forms, geheel kosteloos. De vragen die

Een must read!

Een must read! “Employee Experience – Happy people, better business”, geschreven door Heleen Mes en Gea Peper. Dit boek werd genomineerd als managementboek van het jaar (2019). Een geüpdatete versie is onlangs verschenen (ivm de coronacrisis, hybride werken, remote leiderschap e.d.). Het belicht het gehele proces: van het eerste contact met een (potentiële) medewerker tot zijn/ haar vertrek. En zelfs daarna, zodat voormalige medewerkers ambassadeurs voor je organisatie zijn. Het boek geeft concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met het creëren van de beste employee experience, zoals hoe je:   Talentvolle medewerkers werft en behoudt Het werkgeluk van medewerkers vergroot

Horecapersoneel nodig?

Horecapersoneel nodig? 7 tips om je vacatures te vullen: Ervaar jij die hevige strijd om je roosters gevuld te krijgen?   Door de coronacrisis duikelt het personeelstekort dit jaar naar een nieuw dieptepunt, blijkt uit cijfers van KHN en SVH.  Eén op de 5 werknemers heeft de horeca het afgelopen jaar verlaten. Vóór de crisis waren er 460.000 mensen werkzaam in de horeca en op dit moment zijn dat er slechts 350.000. Dat terwijl er een kleine 4000 nieuwe horecazaken bij zijn gekomen in 2020. Best een uitdaging dus om horecapersoneel te vinden! Wat kun jij doen? Tip 1: Vraag